maanantai 29. elokuuta 2016

Lempeää huumoria

Ilmari Kaijala: Vossikka,1917. Lyjykynä paperille. Yksityiskokoelma.
Kuva: Tommi Vuorinen
Vossikat eli vuokra-ajurit olivat toistuva aihe Ilmari Kaijalan piirrostuotannossa. Kaijala piirsi nämä torien ja kadunvarsien ammattimiesten muotokuvat useimmiten karikatyyrimäisellä otteella.

Persoonalliset kasvonpiirteet ja joskus kenties kyydittävää odotellessa lysähtäneeksi päässyt ryhti korostuivat profiilista piirretyissä puolivartalokuvissa. Joissakin kuvissa vossikalla on selvästi mälli huulensa alla. Joskus paksut talvivaatteet toivat oman lisänsä korkealla kuskinpukilla istuneen miehen vaikuttavaan hahmoon.

Monet Ilmari Kaijalan taidetta tuntevat ja siitä kiinnostuneet pitävät eniten hänen piirroskarikatyyreistään. Lisäksi juuri vossikoiden muotokuvat tuntuvat olevan niiden joukossa erityisen suosittuja. Nykyihmisen kiinnostukseen voi vaikuttaa se, että kyseessä on jo kadonnnut ammattikunta. Kaijalan piirrokset tuovat siten kiehtovan viestin menneisyydestä, kuin dokumentin, joka kuitenkin on toteutettu taiteilijan vapaudella ja ihmisystävän lempeällä kädellä.

Ilmari Kaijala: Vossikka, 1917, julkaistu Kerberos-lehdessä tammikuussa 1918. *







Taidehistorioitsija Ludvig Wennervirta kirjoitti: Näkyvä, käsin kosketeltava todellisuus on kaikkien hänen teostensa taustana ja pohjana. Siitä hän lähtee, sitä hän älyllään ja mielikuvituksellaan elävöittää korostaen ja liioitellen yksityispiirteitä. Tässä suhteessa tarjosi torielämä omalaatuisine tyyppeineen hänelle mitä kiitollisimman aihepiirin. Korkealla istuvia vossikoita, torimuijia ja vanhaa rihkamaa myyskenteleviä miehiä kuvatessaan hän kasvaa suomalaiseksi Daumier'ksi. (---) Kaijala on Aleksis Kiven hengenheimolainen, hänen taiteensa kuvastaikse aitoa huumoria.
(Ludvig Wennervirta: Mestaripiirtäjä Ilmari Kaijala, Otava, Helsinki 1947)


Kuva on näyttelyjulisteesta 1990-luvun alusta. Taiteilijan tytär Liisa Kaijala järjesti silloin isänsä teoksista pienen näyttelyn erääseen turkulaiseen kahvilaan.
Kuva: Viivi Vuorinen.


Teksti: Viivi Vuorinen

Kuvalähde: Kansalliskirjaston digitoidut aineistot, Kerberos, 01.01.1918, nro 4, s. 6 http://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/1003208?page=6

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti