Taide

Ilmari Kaijala tunnetaan erityisesti mestarillisena muotokuvien ja maisemien piirtäjänä, mutta hänen tuotantoonsa sisältyy myös runsaasti maalauksia. Kaijala oli tyylillisesti pohjimmiltaan realisti; hänen taiteensa perustui näkyvään todellisuuteen.

Ilmari Kaijala oli ainutlaatuisen tuottelias. Hän teki taidettaan ahkerasti laajalla alueella erityisesti Varsinais-Suomessa ja Hämeessä, ja hän työskenteli pitkään. Vanhimmat säilyneet piirrokset ovat 1900-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä, ja taiteen tekeminen jatkui kuolinvuoteen 1944 asti.

Turulla lähiseutuineen oli keskeinen asema Ilmari Kaijalan taiteessa. Hän tallensi piirroksiinsa ja maalauksiinsa Turun kaupunkinäkymät ja lähistön maaseudun maisemat, merenrannat, kirkot, tuulimyllyt, köyhät mökit ja kukkivat omenapuut. Kaijalalta tunnetaan luonto- ja maisema-aiheisia teoksia mm. Naantalista, Raisiosta, Rymättylästä, Paraisilta, Paimiosta ja Paattisilta.

Hyvin suosittuja Ilmari Kaijalan teoksia ovat piirrosmuotokuvat, usein karrikoidut. Monet niistä esittävat tunnettuja Turun seudulla vaikuttaneita henkilöitä, esimerkiksi taiteilijoita ja toimittajia. Myös hänen perheenjäsenensä olivat usein muotokuvien aiheina.

Kaijala piirsi paljon myös tuntemattomiksi jääneitä ihmisiä Turun toreilla, kaduilla, kahviloissa, Aurajoen rannoilla sekä matkoillaan kotimaassa ja ulkomailla.

Ilmari Kaijala teki lehtikuvituksiakin. Hänen piirroksiaan julkaistiin ainakin lehdissä Tuhkimus, Lucifer, Tuulispää ja Velikulta, joita kaikkia voi luonnehtia pilalehdiksi. Lehtikuvitusten aika painottui 1900-luvun parille ensimmäiselle vuosikymmenelle.

Kaijalan teoksia on mm. Turun museokeskuksen ja Turun taidemuseon kokoelmissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti