maanantai 21. marraskuuta 2016

Kuviin ikuistettua perherakkautta

Liisa ja Lauri Kaijala 1910-luvulla. Kuvan suurennoksesta erottuu, että Lassella on kädessään taskukello. Se on kenties annettu hänelle leluksi kuvanoton ajaksi.
Kuva: Yksityiskokoelma.
Ilmari ja Aksa Kaijalalla oli kaksi lasta, vuonna 1913 syntynyt Liisa ja vuonna 1918 syntynyt Lauri, jota kutsuttiin Lasseksi. Kumpikin syntyi Turussa. Lapset olivat usein isänsä taideteosten aiheina, kuten puolisokin.

Liisa Matilda Kaijala opiskeli Sibelius-akatemiassa musiikinopettajaksi. Musiikillisen uransa ohella Liisa työskenteli nuoresta lähtien perheen hattukaupassa Turussa. Hän myös esiintyi mielellään esimerkiksi sukujuhlissa laulaen ja pianoa soittaen.

Eläkevuosinaan Liisa omistautui monien muiden harrastustensa ohella vaalimaan isänsä taiteellista perintöä. Hän keräsi mittavan kokoelman Ilmari Kaijalan teoksia ja oli myös mukana järjestämässä Kaijalan taidetta esitelleitä näyttelyitä. Suuren osan kokoelmastaan Liisa lahjoitti sittemmin museoille.

Teini-ikäinen Liisa Kaijala muodikkaassa polkkatukassaan.
Ilmari Kaijala: Liisa ja kissa, 23.8.1927. Lyijykynä paperille.
Kuva on julkaistu Ludvig Wennervirran kirjassa "Mestariipiirtäjä Ilmari Kaijala".
Liisa lahjoitti myös Paattisten aluetalolle teoskokonaisuuden, joka koostui muun muassa perhe- ja lapsiaiheisista piirroksista. Erään Kaijalan suvun jäsenen mukaan Liisa oli valinnut lahjoittamansa teokset sitä silmällä pitäen, että aluetalolla aikoinaan sijainneen terveysaseman odotushuoneesssa istuneiden asiakkaiden mieliala olisi piristynyt kuvia katsellessa. Turun kaupungin omistaman aluetalon toiminnan hiipumisen jälkeen vuonna 2011 teokset siirrettiin Turun museokeskuksen suojiin.

Lasse Kaijala noin 3-vuotiaana vuonna 1921.
Ilmari Kaijalan piirtämä postikortti sarjasta Naantalin pientenlastenkodille.
Turun Kivipaino Oy.
Yksityiskokoelma.
Liisa Kaijala oli hyvin pidetty henkilö, herttainen, sivistynyt ja hauska ihminen, jolla oli kaikille kohtaamilleen lähimmäisille jotain myönteistä sanottavaa. Liisa ei koskaan mennyt naimisiin eikä hänellä ollut lapsia. Hän kuoli 97-vuotiaana Turussa vuonna 2010.

Liisan rakas pikkuveli Lasse harrasti urheilua, erityisesti jalkapalloa Turun Riennossa ja Turun Palloseurassa. Hän suoritti ylioppilastutkinnon ja sai valkolakkinsa keväällä 1940.

Lauri Kaijala vuonna 1940.
Kuva: Turun museokeskus/Atelier Irmelin
Alun perin valoisista tulevaisuudennäkymistä huolimatta Lassen kohtalo oli traaginen. Hän nimittäin kaatui 22-vuotiaana jatkosodassa, Viipurin valtauksen yhteydessä Säiniössä 29.8.1941. Vänrikki Lauri Kaijala on haudattu Turun hautausmaan sankarihautaan.

Ilmari Kaijala: Lauri Kaijala, 14.1.1940. Lyijykynä paperille.
Kuva on julkaistu Ludvig Wennervirran kirjassa "Mestaripiirtäjä Ilmari Kaijala".


Teksti: Viivi Vuorinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti